Ekonomi

7. Uluslararası Bilgi Teknolojileri Hukuku Kongresi’nin ana gündemi “iletişim altyapısı” oldu

Türk Bilişim Derneği’nin düzenlediği 7. Uluslararası Bilişim Hukuku Kongresi tamamlandı. 19-21 Ekim tarihleri ​​arasında İzmir Ticaret Odası Konferans Salonu’nda “Akıllı Platformlar: Bir Araçtan Daha Fazlası” ana temasıyla düzenlenen kongrede; Blockchain’den dijital paraya, yapay zekadan otonom sistemlere, e-ticaretten adli bilişime kadar pek çok konu masaya yatırıldı. ‘Geleceği tasarlamak için geleceğin ihtiyaçlarına uygun altyapıya duyulan ihtiyaç’ kongrenin öne çıkan konuları arasında yer aldı.
‘İletişim altyapısı’ en değerli parametre
Kongrenin açılışında konuşan Turkcell Kanun ve Mevzuattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, günlük yaşamı dönüştüren yenilikçi teknolojilerin çok katmanlı etkilerine ilişkin tespitlerini dile getirerek, bağlantı teknolojilerindeki gelişimin en önemli parametresinin ‘iletişim’ olduğunu belirtti. altyapı’. “Geleceği tasarlamak için geleceğin ihtiyaçlarına uygun altyapılar inşa etmeliyiz” diyen Demir, şöyle konuştu: “Günümüz elektronik haberleşmesinde giderek artan hız, kapasite ve düşük gecikme ihtiyaçları ancak tek bir sistemle karşılanabilmektedir. Güçlü ve yaygın fiber altyapısı. Ülkemizin onlarca yıldır geniş bant internet erişim altyapısı ihtiyacını karşılayabilecek teknoloji; binalara, konutlara ve hatta odalara kadar fiber erişim teknolojisidir. Bu nedenle fiber altyapı seferberliğinin başlatılmasının yanı sıra, Mevcut mevzuatta altyapı kurulumlarını yavaşlatan veya engelleyen unsurların bir an önce güncellenmesi gerekiyor” dedi.

‘Dönüşüm fiber yatırımlarıyla ivme kazanacak’
Konuyu milli bir sorun olarak gördüklerini belirten Demir, gerekli yapısal ve mevzuat değişikliklerinin bir an önce yapılması ve ilgili tüm paydaşların seferberlik halinde fiber yatırımlarını hızlandırmaya odaklanması durumunda büyük bir ivme yakalanacağını kaydetti. fibere dönüşüm. Konuşmasında 5G ve ötesi için fiber yatırımlarının önemine vurgu yapan Demir, ileri 5G standartlarının önümüzdeki yıl içinde tamamlanmasının beklendiğini ve böylece ülkemizin 5G yerine 5.5G olarak tanımlanan ileri 5G seviyesine geçeceğini söyledi. önümüzdeki 2-3 yıl içinde 4G yerine 4.5G’ye geçişte olduğu gibi. transfer edildi. Demir, bu dönemde İstanbul Havalimanı’nda olduğu gibi deneme izinleri verilerek organize sanayi bölgeleri, teknoparklar, havalimanları ve limanlar başta olmak üzere endüstriyel alanlarda 5.5G kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

‘Alçak yörünge uydu teknolojilerini yakından takip ediyoruz’
Uzay teknolojilerinin iletişim altyapısının önemli bir modülü olmaya başladığını belirten Serhat Demir, alçak yörünge uydu teknolojilerini yakından takip ettiklerini ve bu konuda Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Demir, “Cep telefonu üzerinden direkt hizmet verebilecek teknik kabiliyete sahip olduğundan sadece uydu ve geniş bant internet hizmeti olarak değerlendirilemez. bu konunun; “Ülkemizin veri güvenliği, iletişimin gizliliği gibi birçok boyutu var” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu