Ekonomi

Çin’de TÜFE Yeni Ay Yılı harcamalarıyla yükseldi

Çin’de tüketici fiyatlarında son altı ayda ilk kez görülen artış, Yeni Ay Yılı sırasında artan harcamalara bağlanıyor. Bu artış, zayıf bir tüketici duyarlılığı ile karşı karşıya olan ekonomiye bir nebze olsun rahatlama imkanı sunuyor.

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) Cumartesi günü, Şubat ayında tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık bazda %0,7 oranında artarak ekonomistler tarafından öngörülen %0,3’lük artışı aştığını bildirdi. Domuz eti ve taze sebze gibi temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarının yanı sıra Ay Yeni Yılı sırasında seyahatlerde yaşanan artışların da etkisiyle bu büyüme son 11 ayın en yüksek artışı oldu.

Buna karşın, Ocak ayında TÜFE’de %0,8’lik keskin bir düşüş yaşanmış olup, bu düşüşte Ay Yeni Yılı kutlamalarının harcamaları artırdığı Ocak 2023’ten itibaren daha yüksek bir istatistiki bazın etkisi olmuştur. Bu hafta açıklanan güçlü ticaret rakamları da dahil olmak üzere son veriler bazı ekonomik iyileşmelere işaret etse de, analistler tam bir toparlanma için erken beklentilere karşı uyarıda bulunuyor.

Pinpoint Asset Management, Çin’de deflasyonun sona erdiğini ilan etmek için henüz çok erken olduğunu belirterek, iç talepte devam eden zayıflıklara ve emlak piyasasında, özellikle yeni daire satışlarındaki istikrarsızlığa dikkat çekti.

Şubat ayı TÜFE aylık bazda %1,0 artarak hem Ocak ayındaki %0,3’lük artışı hem de ekonomistler tarafından beklenen %0,7’lik artışı geride bıraktı. Ancak, üretici fiyat endeksi (ÜFE) düşmeye devam ederek Şubat ayında yıllık bazda %2,7 düşerek bir önceki ayda görülen %2,5’lik düşüşten ve tahmin edilen %2,5’lik düşüşten daha sert bir düşüş göstermiştir. Üretici fiyatları 18 ayı aşkın bir süredir düşüş eğiliminde olup, zayıf talep nedeniyle deflasyon riskinin devam ettiğine işaret etmektedir.

Ocak ve Şubat aylarını kapsayan birleşik dönemde TÜFE bir önceki yıla göre değişmezken, gıda fiyatları %3,4, gıda dışı fiyatlar ise %0,9 oranında azalmıştır. Çin ekonomisi, kısmen emlak geliştiricileri arasında yaşanan ve bir zamanlar güçlü bir ekonomik itici güç olan konut piyasasını zayıflatan ciddi bir borç krizi nedeniyle büyüme zorluklarıyla mücadele ediyor.

Yavaşlamaya katkıda bulunan diğer faktörler arasında zayıflayan uluslararası ticaret, azalan iç yatırım ve yüksek yerel yönetim borçları yer alıyor. Buna karşılık, politika yapıcılar ekonomik faaliyeti canlandırmak için yeni önlemler almayı taahhüt ettiler. Merkez Bankası Başkanı Çarşamba günü, Ocak ayında yapılan 50 baz puanlık indirimin üzerine ticari bankalar için zorunlu karşılık oranının (RRR) daha da düşürülmesi olasılığını öne sürdü.

Başbakan Li Qiang kısa bir süre önce ekonomik büyüme için %5 civarında bir hedef belirlemişti ki bu hedef, COVID sonrası toparlanmanın azalması nedeniyle ekonomistlerin iddialı bulduğu bir hedef. Uluslararası Para Fonu, Çin’in büyümesinin geçen yılki %5,2 seviyesinden %4,6’ya yavaşlayacağını tahmin ediyor.

Bu zorluklara rağmen Li, 2024 enflasyon hedefini 2015’ten bu yana hükümetin hedefiyle tutarlı bir şekilde %3 olarak korudu. Geçen yıl tüketici fiyatları sadece %0,2 oranında artarak hedefin altında kaldı. UBS ekonomistleri TÜFE ve ÜFE enflasyonunda sadece ılımlı bir toparlanma beklerken, emlak piyasasında daha derin bir gerilemenin daha büyük deflasyonist riskler yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu