Hatay’daki yıkımı görüntüleyen gazeteciye ‘sansür yasası’ davası
6 Şubat Maraş depreminin hemen ardından Antakya’da çektiği görüntüleri sosyal medya hesabından “Onlar not etsinler, delillerimizle not ettiklerimiz bunlar” sözleriyle paylaşan gazeteci Hasan Sivri hakkında çok konuşuldu. -Tartışılan yasa olarak bilinen “sansür yasası”, “halkı yanıltıcı bilgi yaymak”tır. dava açıldı. Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılan Sivri, 12 Aralık’ta Ankara Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.
Hatay’daki yıkımla ilgili kamuoyunu ilk bilgilendiren gazetecilerden Hasan Sivri, Antakya’nın Elektrik Mahallesi, Armutlu, Defne, Samandağ ve Turunçlu’da iki gün boyunca çektiği görüntüleri 25 Şubat’ta sosyal medya hesabından paylaştı. 6 Şubat sarsıntılarının ardından.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerin hemen ardından 14 Şubat’ta yaptığı açıklamada; “Deprem felaketinin yıkıntıları önünde milyonlarca insanımızın acı çektiği ve acılarını paylaştığı bir ortamda siyasi çıkar için sağa sola saldıranları görmek beni gerçekten üzüyor. Kalbi kırık insanların duygularını sömürmekten ırkçılığa, iftira ve dezenformasyona, özverili emeğin değerini düşürmeye kadar her türlü çirkinliği sergileyenleri şimdilik not alıyoruz.”
Sivri, birbiriyle bağlantılı 13 hissede gözlem yapıyor; “İnsanların yalnızlığını ve çaresizliğini gösteren ilk iki gün çektiğim videolardan bazılarını sıralıyorum; Tabi ki not etsinler, delilleriyle not ettiklerimiz bunlar!” sözleriyle aktardı.
‘YANLIŞ BİLGİLERİ KAMUYA AÇIKLAMAK’ HATASINI AÇTIĞI TEZELİ OLDU
Bu sosyal medya paylaşımları nedeniyle Sivri hakkında dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Sivri hakkında hazırladığı iddianamede; Delillerin Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Emniyet Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘sanal devriye’ faaliyetleri kapsamında toplandığı belirtildi.
İddianamede, Sivri’nin Türk Ceza Kanunu’nun 217/A-1 maddesi uyarınca “kamuya yanıltıcı bilgi yayma” kabahatini işlediği iddia edildi.
İddianamede “Atıfta bulunulan maddeler uyarınca cezalandırılmasına karar verildi” ifadesi yer alırken, “Şüphelinin yanıltıcı bilgileri yorum yaparak alenen yayma suçunu işlediği dosyanın tamamından anlaşıldığından, Belirsiz sayıda kişi onun sosyal medya hesabını görebilir.”
Sansür Yasasının En Çok Tartışılan Maddesi
Kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medyaya ağır yaptırımlar içeren yasanın en tartışmalı konusuna göre Sivri; Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Sivri’nin yargılandığı davanın ilk duruşması 12 Aralık’ta Ankara Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (HABER MERKEZİ)