Yaşam

Romanya’yı Kuzey Kore’ye Çevirmeye Çalışan Nikolay Çavuşesku’nun Hayatı Silahla Sonlandı

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünya ikiye bölündü. Bir yanda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği liderliğindeki doğu bloğu, diğer yanda Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki batı bloğu. Biri komünizmi, obur kapitalizmi simgeleyen bu bloğun ortasında zaman zaman geçişler oldu. Nicolae Ceausescu’nun ülkesi Romanya’ya bu geçişi teklif ettiyani en azından bu geçişi gerçekleştirmeye çalışan bir liderdi.

Halkını seven bir devrimci olarak lider olan Nicolae Ceausescu, Sovyetlerden uzaklaştı ve batıya yaklaştı. Ancak bunu yaparken akıl almaz bir dış borç içine düşmüş, halkını kıtlığa mahkum etmiş, halk isyan edince başına gelenler ve darbe sonrası kurulan komite kararıyla eşi ve kendisi kurşuna dizilerek idam edilmiştir. . Gelin Nicolae Ceausescu’nun kim olduğuna daha yakından bakalım.ve idamıyla sonuçlanan hayatının ayrıntılarını görelim.

Nikolay Çavuşesku kimdir? Bir çiftçi babasının terzinin oğlu:

Nicolae Ceaușescu, Romanyalı Nicolae Ceaușescu, 26 Ocak 1918’de küçük bir Romanya kasabası olan Scornicești’de doğdu. Çiftçi olan babasının küçük bir işletmesi vardı, bu yüzden Nikolay ailesini desteklemek istedi. Küçük yaşta terziliğe başladı.Ancak babası çok sert bir adamdı ve 11 yaşında evden kaçarak Bükreş’e gitti.

Ayakkabıcının Bükreş’teki atölyesinin sahibi yasadışı bir komünist partinin üyesiydi. 1932’de Nikolay Çavuşesku Romanya Komünist Partisi’ne katıldı. ve küçük görevler almaya başladı. Faaliyetlerinden dolayı birçok kez tutuklandı. 1936’da tutuklanınca hapse girdi ve 1939’da serbest kaldı. 1947’de komünistler iktidara gelene kadar partide yükseldi, birçok kez cezaevine girip çıktı, daha sonra evleneceği Elena ile tanıştı.

Nicolae Ceausescu Rumen devlet lideri oldu:

1947’den sonra komünistlerin iktidara gelmesinin ardından parti içinde yükselen Nikolay Çavuşesku, Mart 1965’te Romanya Personel Partisi’nin birinci sekreteri, yani partinin ve devletin lideri oldu. İlk işi, partinin adını daha önce yasadışı kabul edilen Romanya Komünist Partisi olarak değiştirmek oldu. Ülkenin adı Romanya Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirildi.ve kendisine Devlet Kurulu Başkanı unvanını ekledi.

Bürokraside Stalinist olduğu bilinen yetkilileri görevden aldı ve Sovyetlerin ortasına koydu. Varşova Paktı’ndan ayrıldı ve paktın Çekoslovakya’yı işgalini desteklemedi. Nikolay Çavuşesku açıkça Sovyetlere karşı isyan ediyordu. Daha da farklı, sosyalist bir ülke olarak kapitalist batıya her geçen gün biraz daha yaklaşıyordu.

Romanya batı ile bağlarını güçlendiriyor:

Nicolae Ceausescu, ABD ve diğer batılı devletlere karşı açık bir politika izliyordu. IMF’ye katılan ve ABD lideriyle görüşen ilk komünist liderdi. Gümrük Antlaşması’na ve Avrupa Ekonomik Topluluğu’na katıldı. Nicolae Ceausescu kendisini reformist bir komünist olarak tanımladı. Çin ile ABD, İsrail ile Filistin arasındaki bağların başlamasında değerli bir rol oynadı.

Nikolay Çavuşesku bu dönemde ülkesini kalkındırmak için bir dizi program başlattı. Amacı, ileri bir sosyalist toplum kurmaktı. Bu programlar kapsamında kentleşmeyi hedeflediği için kiliseleri, tarihi yapıları ve doğayı yok etmeye başlamıştır. Elbette tüm bu kararlar oldukça bencilceydi çünkü Romanya bu tür bir değişime ne ekonomik ne de sosyal olarak hazır değildi.

Kuzey Kore’den etkilenen Nikolay Çavuşesku, ülkesinde vahim kararlar almaya başladı:

Batı’yla yüzleşmesine rağmen içindeki komünisti hala saklayan Nikolay Çavuşesku, Çin Kültür Devrimi ve Kore İşçi Partisi’nden etkilenmiştir. Dahası, Kuzey Kore devlet lideri Kim II-Sung’un sistemini aldı ve kendi ülkesinde uygulamaya başladı.Amacının ülkesine uyum sağlamak olduğunu söylese de bu sistem ilahi bir lider yaratmayı amaçlıyordu.

Çavuşesku bu dönemde ülkesinin nüfusunu artırmak için kürtajı yasaklamış, bekar ve çocuksuzlardan ek vergiler aldı, 10 çocuk annelerini kahraman ilan edip boşanmayı zorlaştırdı. Bu kararlar nedeniyle sayısız kadın gizli kürtaj sırasında öldü. Doğum kontrol yöntemleri yasaklandığı için Avrupa’daki AIDS hastalarının yüzde 60’ı Romanya’da bulunuyordu. Sokakta ya da yetimhanelerde bırakılan, terk edilen çocukların sayısı arttı.

Romanya küçük bir ülke olmasına rağmen Nicolae Ceausescu’nun yanlış kararları nedeniyle Yurt dışından 13 milyar dolar borçlanmak zorunda kaldı.Bu borcu kapatmak için ülkede üretilen tüm tarım ve sanayi işleri ihraç edilince temel tüketim maddelerine erişim azaldı, halk büyük bir kıtlık yaşamaya başladı, doğalgaz ve elektrik sık sık kesildi.

Nikolay Çavuşesku’nun sonunu getiren Timişoara olayları şunlardı:

Halk açlıktan kırılırken, Nikolay Çavuşesku televizyona çıkıyor ve utanmadan her şeyin yolunda olduğunu söylüyordu. Ülkedeki Macar azınlık grubundan bir din adamının tutuklanmasıyla Fitil ateşlendi ve Timișoara şehrinde halk gösterilere başladı. Halkı durduramayan polis, göstericilerin üzerine ateş açtı.

Olaylar kısa sürede ülkenin diğer şehirlerine de sıçradı. Savunma bakanının şüpheli ölümünün ardından gösteriler daha da hareketlendi. Bu sırada Nikolay Çavuşesku helikopteriyle kaçmıştı.Göstericiler ile polis ve askerler arasında çıkan çatışmalarda 64 binden fazla kişinin öldüğüne dair söylentilerin ardından iki general ve bir bakan yönetimi devraldı.

Nicolae Ceausescu ve karısı vurularak idam edildi:

Darbeden sonra kurulan Ulusal Kurtuluş Cephesi, Nikolay Çavuşesku’nun peşine düştü. Sonunda 25 Aralık 1989’da eşiyle birlikte yakalandı. Kendisini yargılamak için askeri mahkeme kurulmasını reddetmesine rağmen,Halkın önünde yargılandı ve eşiyle birlikte ölüme mahkum edildi.

Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena Çavuşesku 7 Ocak 1990’da bir manga tarafından idam mangası tarafından infaz edildiler. Çift, Bükreş’teki Ghencea Mezarlığı’na ayrı ayrı gömüldü. İnfaz sonrası görüntüler komite tarafından kaydedildi ve dünya basınına dağıtıldı ve Romanya resmi televizyonunda yayınlandı. Nikolay Çavuşesku 60 binden fazla kişinin ölümüne neden olmakla suçlandı ancak daha sonra bu sayı farklı kaynaklar tarafından 689 – 1200 ortası olarak açıklandı.

Kendi hırsları uğruna halkını kıtlığa mahkum eden. Rumen devlet lideri Nikolay Çavuşesku’nun idamla biten hayatının detaylarını konuştuk.Nicolae Ceausescu’nun hayatı ve ölümü hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu